Hjælp vildkattene i Danmark:

Når det bliver rigtig koldt i Danmark, er det ikke sjovt at være en af de mange vildtlevende vildkatte som findes i Danmark. De kæmper for at finde mad og de kæmper for at sove et sted for der er ly for blæst, regn, frost og til tider også sne.

Du kan hjælpe disse katte ved at give dem et læhus. Det behøver ikke at være stort, men bør stå et sted så det ikke vækker for meget opsigt. Stil dem gerne inde i buskene, hvor kattene færdes.

Om vinteren kommes der halm i, som kattene kan holde varmen i. Det skiftes ca. hver 3-4 uge afhængigt af hvor vådt der er.

HUSK at læhuset bør have 2 udgange, så der er en flugtvej, hvis en ræv eller anden kat vil ind.

   
            Eksempel på et læhus                  Skillevæggen gør at det ikke blæser ind        Eksempel på læhus med flere rum


Men vildkattene har brug for hjælp hele året rundt. Hvad mange ikke ved er at katteaids er en udbredt sygdom blandt vildkatte. Katte som ikke er neutraliseret har tendens til at slås oftere end katten som ikke er. - og katte der slås er i risikogruppen for at blive smittet med katteaids, samt føre sygdommen videre. Derfor er det så vigtigt at kattene neutraliseres, så sygdommen holdes nede. Når kattene er hos dyrlægen får de desuden et sundhedscheck, vaccination og bliver øremærket.

Husk at hvis du begynder at fodre kattene, må du ikke pludselig holde op. De bliver hurtig afhængig af din mad. Det anbefales at man ikke fodre vildkatte her dag, så de stadig selv kan finde/jage mad.

Hjælp desuden vildkattene ved at sørge for at der ikke bliver flere. For dem neutraliseret og øremærket. Bor du i en boligforening, kan du snakke med viceværten som "ofte med lidt overtalelse" kan finde penge i ejendommens budget til at få kattene indfanget, neutraliseret og genudsat. Kontakt evt. Kattens Værn eller Gråzonen for Københavns Vildkatte for mere information.Har du fået en tilløberkat som ikke er øremærket, chippet eller bærer halsbånd og som du er i tvivl om er ejet eller herreløs, kan du sætte et halsbånd på. Det er meget vigtigt, at katten kan komme ud af halsbåndet, hvis den sidder fast i et hegn eller lignende, så brug f.eks. et bukseelastik. Derpå klister du en lille seddel med tape omkring og skriver "Hvem ejer mig og så dit navn og tlf.nr.".

En ejer vil så forhåbentlig ringe til dig, når katten kommer hjem med et fremmed halsbånd på. Bliver katten stadig ved med at komme med dit halsbånd på, så er der noget galt. Du skal her overveje om du vil beholde katten og dermed sørge for, at den bliver steriliseret/kastreret samt øremærket og ellers må du ringe rundt til landets internater og høre hvornår du kan aflevere den der.

Vigtigt: Hvis katten er tydeligt tynd eller syg, skal du naturligvis ringe til et internat øjeblikkeligt eller bringe katten til en dyrlæge.

Du skal ikke umiddelbart begynde at fodre en kat der ser sund og velfodret ud, lige meget hvor fristende det er, da mange ejede katte går på besøg, men får mad hjemme. Men husk; begynder du at give vildtlevende katte mad, må du ikke pludselig stoppe igen.